Palletvervoer met hulp van JoGo Logistics: bouwmaterialenfabrikant transporteert langs de binnenvaart

Bouwmaterialenfabrikant Wienerberger is overtuigd van de meerwaarde van de binnenvaart en zet samen met JoGo Logistics sterk in op watertransport. Wienerberger maakt daarvoor gebruik van een innovatief binnenvaartconcept, namelijk palletvervoer via de binnenvaart. 

Een schip in een mum van tijd laden en lossen

“Voor de organisatie van het transport over de binnenvaart werken we graag samen met JoGo Logistics”, luidt het bij Wienerberger. “Zij bevrachten de schepen en zorgen voor de hele logistieke keten van de stock tot het laden en lossen van het schip. We kunnen op ongeveer vier uur een volledig schip van 400 ton laden of lossen.”

“We werken al samen sinds 2007”, vertelt Peter Joos van JoGo Logistics. “Toen voerden we een testvaart uit om te kijken hoe we hen konden helpen bij palletvervoer via de binnenvaart. In de loop der jaren hebben ze geregeld onze oplossingen voor het verladen getest. De laatste twee jaar proberen we watergebonden transportlussen met snelbouwstenen en grondstoffen uit te werken tussen Wienerberger en de groothandel, maar ook inter-company transporten tussen de diverse productielocaties van Wienerberger.”

Snelle projectaanpak voor transport over waterwegen

Peter Joos licht toe waarom Wienerberger de samenwerking met JoGo Logistics is aangegaan. “De trigger was vooral de manier waarop we een project aanpakken. We zijn een kleine firma met complementaire krachten, dus we schakelen snel en hebben korte lijnen. Een andere belangrijke factor is uiteraard de knowhow en de kennis die we hebben op het gebied watertransport, wegtransport en stevedoring.”

De grote toekomst van de modal shift

“In de toekomst willen we ook andere types goederen vervoeren. Denk maar aan artikelen voor de papierindustrie of de voedselindustrie en consumentengoederen. Elk jaar rijden er 100 miljoen palletten over de Belgische wegen. Als we daar 10% via het water kunnen vervoeren, worden we heel groot”, besluit Peter.